5 Tips om een Burn-out te voorkomen


Als je jezelf wil behoeden voor een burn-out, dan hebben we voor jou deze 5 praktische tips:

1. Neem voldoende rust, sport en ontspanning

Wanneer je te kampen hebt met een burn-out, heb je vaak geen energie meer voor de meest evidente dingen van elke dag en is je vaatje heel snel leeg. Dit komt omdat je heel lang over je grenzen bent gegaan en hierdoor systematisch je reserves en lichaam hebt uitgeput. Vergeet dus niet om elke dag voldoende rust en ontspanning in te bouwen, ook preventief! Neem tijdens je werk om het uur een korte pauze waarbij je eens rechtstaat, rondloopt, even naar buiten kijkt/gaat en je ogen rust geeft. Zorg er ook voor dat je dagelijks voldoende beweegt: een half uur wandelen per dag bijvoorbeeld, liefst in een rustige, natuurlijke omgeving, laadt je batterijen weer op en recupereert je lichaam. Let wel dat je dit momentje ook echt benut om je te ontspannen, en niet in je hoofd duikt om TO DO lijstjes te maken 🙂

2. Leef in het hier en nu

Wil je een burn-out voorkomen? Stop dan met bezig te zijn met piekeren en denken in je hoofd. Let eens op wat je bijvoorbeeld allemaal rondom je ziet, hoort, ruikt, en breng zo je aandacht naar het hier en nu. Door vast te zitten in ons hoofd, raken we immers afgesneden van onze omgeving en ons lichaam, waardoor je ook alarmsignalen van je eigen lichaam soms niet opmerkt.

verveling op het werk bore-out of burn-out

3. ‘Moeten staat in de stal’

Mensen die gevoelig zijn aan burn-out herkennen vaak het innerlijke stemmetje: ik ‘moet’ dat nu doen, ik ‘moet’ de kinderen nog helpen met hun huiswerk, ik ‘moet’ het huishouden nog doen, … Hiermee zet je jezelf op de laatste plaats. Wees je ervan bewust dat enkel jijzelf dit aan jezelf oplegt en je op elk moment er bewust voor kunt kiezen om dingen anders of zelfs niet te doen. Probeer vandaag eens iets niet te doen en wees versteld hoe de wereld nog steeds verder draait.

4. Zeg vaker nee

‘Alles doen om de andere tevreden te stellen met een grote behaagzucht’, een valkuil waar heel veel mensen met risico op burn-out in lopen. Leer je eigen grenzen kennen en zeg eens vaker nee op een vraag. Is dit moeilijk? Oefening baart kunst! Start vandaag nog met kiezen voor jezelf en zeg 1 keer ‘nee’ op een vraag waar je anders ja op zegt. Hoe voelt dat?

5. Los niet alles zelf op

Voel je niet verantwoordelijk voor zaken die je zelf niet kan controleren. Een burn-out is vaak gelinkt aan een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Lijst eens alle zaken op die je doet als je thuis komt van je werk en zet erbij: ik alleen heb er impact op of iemand anders heeft er ook invloed op? Je zult merken: enkel de dingen waar alleen jij bij betrokken bent, kan je ook volledig zelf controleren, en ben je ook alleen verantwoordelijk voor. Vraag hulp, delegeer of verwijs door.

Twijfel je of je risico loopt op burn-out? DOE DAN NU DEZE SNELLE TEST!

Makkelijker gezegd dan gedaan? Bekijk hier de getuigenis van Inge over hoe loopbaanbegeleiding haar geholpen heeft om een nieuwe burn-out te voorkomen. 

Aanmelden om een reactie achter te laten
Hoe Emmelien in de natuur zichzelf terug vond.