Wat is outplacement?
Wat houdt ontslagbegeleiding in? Ontdek alles over outplacement.

Wat is outplacement?

Je hebt de term 'outplacement' misschien al eens gehoord, maar wat betekent het precies? Outplacement is een wettelijk verplichte begeleiding bij ontslag voor medewerkers die hiermee te maken krijgen of dreigen hun job te verliezen. Dankzij een outplacementtraject word je niet alleen geholpen bij het vinden van een nieuwe job die echt bij je past, maar kun je ook ondersteuning krijgen bij je mentale welzijn en persoonlijke groei. 

Wat is het doel van outplacement? Een nieuwe en passende job vinden als werknemer na ontslag bij de werkgever. Een outplacementprogramma wordt aangeboden door de werkgever.

 
 


Hoeveel kost outplacement?

Een outplacementtraject kost tussen de €1.800 en €5.500. Deze kost is voor de werkgever. De kosten van een outplacementtraject kunnen sterk variëren en hangen af van verschillende factoren. Deze factoren kunnen zijn: de duur van het traject, de complexiteit van de situatie van de ontslagen medewerker, de geleverde diensten en het tarief van de outplacementbureau.

Ontdek alle uitzonderingen of bijzondere regeling rond outplacement via onderstaande video of contacteer ons voor bijkomende informatie, advies of vrijblijvende offerte.

 
 


Wanneer is outplacement verplicht?

  • Als iemand individueel ontslagen wordt en meer dan 30 weken opzegperiode heeft.

  • De werknemer is 45 jaar en werkt langer dan een jaar voor dezelfde werkgever.

  • Bij medisch ontslag of medische overmacht.

  • Alsook als het gaat om collectief ontslag, maar dit hangt af van de grootte van het bedrijf of organisatie.

 
 


Hoelang duurt outplacement?

De duur van een outplacementbegeleiding kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke omstandigheden van de werknemer, de sector waarin zij actief zijn en de arbeidsmarkt op dat moment.

Een outplacementtraject varieert normaal gesproken tussen 6 maanden tot een jaar. Het is ook belangrijk op te merken dat de duur van een outplacementtraject wettelijk kan worden vastgelegd. Bijvoorbeeld, voor werknemers van 45 jaar en ouder die worden ontslagen, is er een wettelijke verplichting voor de werkgever om een outplacementtraject van 12 maanden aan te bieden.

Het is echter altijd het beste om dit te verifiëren met een deskundige of met een gecertificeerd outplacementbureau, aangezien de wetten en regels kunnen veranderen.

Aarzel niet om ons te contacteren bij vragen of voor advies.

 
 


Waarom als werkgever kiezen voor outplacement en een doordacht ontslagbeleid?

Ook als het niet verplicht is? Absoluut.

Als je ooit te maken krijgt met ontslag, kan een goed outplacementprogramma helpen om je sterke werkgeversmerk te behouden en je werknemers een soepele overgang te bieden.

Investeren in een sterk werkgeversmerk is bouwen aan de toekomst voor jouw bedrijf of organisatie. Door te investeren in jouw reputatie als werkgever, kun je aantrekkelijker worden voor zowel potentiële als huidige medewerkers, wat resulteert in betere aanwervingen en hogere retentie.

En het gaat verder dan dat - een goed outplacementbeleid kan de betrokkenheid verhogen, positieve bedrijfscultuur, teamloyaliteit en reputaties bevorderen. 

Heb je vragen rond outplacement? Advies nodig door onze experts? Contacteer ons

 
 

Aarzel niet om ons te contacteren bij vragen of voor advies.

Aanmelden om een reactie achter te laten