Verbondenheid in de natuur
Natuurverbondenheid is een weldaad voor de mens én de natuur.

Natuur en verbondenheid

Natuurverbondenheid is een weldaad voor de mens én de natuur. Daarover gaat de inspiratiebrochure van I. Simoens en L. Lammens uit 2022 (*). Die verbondenheid zorgt voor het welzijn van mens en natuur. Mensen die zich verbonden voelen met de natuur plukken elke dag de vruchten van deze verbondenheid, zowel fysiek als mentaal.

Natuurverbondenheid is een waardering voor al het leven dat uitstijgt boven elk objectief gebruik van de natuur voor menselijke doeleinden.

natuur en verbondenheid

Wat doet natuurverbondenheid met een mens?

Verschillende studies toonden ondertussen aan wat die weldaad voor de mens is. Minder stress, meer geluk, welzijn en levenstevredenheid, betere immuun functie, minder depressie en angst, minder agressie en meer sociale verbondenheid zijn enkele van de aangetoonde voordelen voor onze gezondheid.

Je zou zeggen, al reden genoeg om veel tijd in de natuur en in verbondenheid met de natuur door te brengen. Wij voegen er graag nog iets aan toe. In onze ondersteuning naar mensen, in hun persoonlijke ontwikkeling of bij de hulp bij teveel spanning, stress en burn-out, helpen wij de mensen door te Coachen in de Natuur.

We brengen onze klanten op die manier meer in contact met de natuur. Dus bovenop de ondersteuning die de coaching biedt, hebben onze klanten ook de voordelen om zich verbonden te voelen met de natuur.

coaching in de natuur

Natuurcoaching en welzijn

In onze opleiding Coachen in de Natuur, die zijn oorsprong vond in de schoot van het agentschap Natuur en Bos, leren we coaches hoe ze die natuur kunnen inzetten in de coaching om zo nog meer bij te dragen aan dat welzijn. Ik merk het vaak bij mijn klanten dat ze na de coaching ook vaker de natuur opzoeken en er zich meer mee verbonden voelen en dat is ook goed voor de natuur zelf, want zo dragen we bij aan meer en betere natuur.

Dat bijdragen willen we ook met onze opleiding doen. We vertoeven tijdens de opleiding elke trainingsdag de hele tijd in de natuur en daarvoor kiezen we verschillende prachtige locaties verspreid over Vlaanderen. Want Vlaanderen heeft best wel mooie stukjes natuur (maar het mag gerust meer en groter). Vaste stekken zijn het Kluisbos, de Kalmthoutse heide, de Liereman en het Meerdaal woud.

We brengen met onze opleiding meer mensen weer in contact met die natuur, enerzijds door meer coaches te hebben die in de natuur werken, maar natuurlijk ook door steeds meer klanten die in de natuur gecoacht worden.

En dat is natuurlijk niet voldoende, als extra willen we voor elke deelnemer aan de opleiding een extra boom planten, ergens in Vlaanderen.

natuurcoach worden

Natuurvriendelijk gedrag    

Natuurverbondenheid stimuleert ons ook naar natuurvriendelijk gedrag. We stimuleren respect, niet alleen onder elkaar als mensen, maar ook voor onze omgeving en de natuur. Die natuur waar we integraal deel van uitmaken. We leven dan vaak ook meer vanuit aanvaardbaarheid, gewetensvolheid en openheid. Allemaal aspecten die ook de coaching ondersteunen en bevorderen.

Volgens de inspiratiebrochure(*) maakt die natuurverbondenheid je als mens weerbaarder tegen stress en ziektes en verhogen je veerkracht om het hoofd te bieden aan moeilijk periodes en gebeurtenissen in het leven. En dat is ook net waar we als coaches aan werken. Wat mooi toch dat dit samenkomen in het coachen in de natuur, beide aspecten versterken elkaar. En als coach is het natuurlijk prachtig dat je zelf ook zoveel tijd buiten in de natuur kan doorbrengen. Ook voor je eigen gezondheid.

De verbondenheid met de natuur geeft mij steeds weer nieuwe impulsen om die verbondenheid te verdiepen en de natuur steeds weer te willen ontdekken. Zo bracht ik een tijdje van elke wandeling een blad mee van een boom. En hoewel ik heel wat bomen ken, vond ik het prachtig om die blaren zo nog eens in detail te bekijken en te tekenen. Want als je die natuurelementen dan weer in detail bekijkt zie je weer nieuwe dingen en ziet het er toch vaak weer een beetje anders uit dan ik dacht. De vorm van de nerven, de karteling van de bladrand en de stevigheid van het blad. 

Je kijkt dan weer met andere ogen naar het bos, iets wat de boeken van Peter Wohleben mij ook hebben bijgebracht. Weer vol nieuwsgierigheid kijken naar het bos en zijn bewoners. En die nieuwsgierigheid is iets wat we als coach kunnen inzetten in onze coachings. Nieuwsgierig zijn naar de verhalen, denkwijzen en ideeën van onze klanten. Het zet vaak ook aan om meer nieuwsgierig en open te worden.

Een andere mooie en verbindende oefening vind ik ook het bij een boom gaan zitten en eens mijmeren , invoelen wat die boom allemaal heeft meegemaakt, hoe die een spiegel kan zijn voor wat ik allemaal heb meegemaakt. Of gewoon het even in het nu zijn bij die boom, wat is hier en nu aanwezig. Niets moet, je hoeft nergens heen, je hoeft even niets te doen, te denken, te willen. Gewoon even zijn. Probeer het zelf eens en je zal ervaren hoe dat rust brengt.

natuurvriendelijk

Verbondenheid met anderen

De natuur is ook een plek waar vele soorten samen leven en met elkaar verbonden zijn. Het stimuleert voor mij altijd mijn gevoel voor verbondenheid met anderen. Ik ben niet alleen, ik voel me verbonden met de mensen om me heen, maar ook met alle levende wezens om me heen. Ik kan veel leren van die lange rechtopstaande wezens, we noemen ze bomen en ze zijn hier al een hele tijd langer dan wij. Wat kunnen we leren van hen? Een voorbeeldje misschien:

We waren samen op stap, Anneleen en ik, in een coaching in de natuur. Anneleen sprak me aan over hoe ze vast zat in haar huidige situatie, hoe ze niet meer zag wat ze zelf nog kon doen om de situatie te veranderen. Star noemde ze het, het was alsof ze helemaal bevroren was.

Het pad waarop we liepen draaide en we kwamen in een bos terecht met lange dennenbomen. Op het moment dat we daar waren zorgde de wind voor beroering in de kruinen van deze bomen. We stopten, keken en luisterden naar de bomen boven ons.

Na een tijdje zei Anneleen "zoals die bomen wil ik zijn". Ik keek haar aan en ze vervolgde "ja, kijk ze staan niet gewoon helemaal stijf, zoals je misschien zou denken als het windstil is. Ze bewegen mee, een stukje en toch blijven ze ook waar ze zijn. En ze buigen niet helemaal mee, ze blijven ook rechtop" … " Door mee te bewegen kunnen ze omgaan met de wind en door sterk te blijven, blijven ze ook staan. Ze hebben dat evenwicht gevonden tussen meebuigen en sterk zijn" …" Dat wil ik ook voor mezelf opnieuw. Voor een stuk mee kunnen bewegen en toch in mijn kracht staan…"

natuur en mens

Opleiding Coachen in de Natuur

In maart start onze nieuwe leergang coachen in de natuur. We gaan dan aan de slag met jullie aanwezige coachende vaardigheden en voegen daar de natuur bij. Hoe zet je die verbondenheid met de natuur in als coach en hoe bevorder je het effect bij je klant. We gaan jullie op de demo-dagen in januari en februari '24 al eens meenemen in die ervaring en natuurlijk geven we dan uitgebreid uitleg over de opzet en inhoud van het leertraject. En voor de deelnemers hebben we nog een kleine verrassing in petto.

Tot binnenkort!

Wij verwelkomen jullie graag op één van volgende demo-sessies:

  • Vrijdag 19 januari 14u30 - 16u30 (Merelbeke - Gentbos)

  • Vrijdag 26 januari 14u30 - 16u30 (Wommelgem - Park&Ride)

  • Zaterdag 10 februari 14u30 - 16u30 (Merelbeke - Gentbos)

  • Zaterdag 24 februari 14u30 - 16u30 (Wommelgem - Park&Ride)

(*) Simoens I.,Lammes L. (2022). Natuurverbondenheid: een weldaad voor mens én natuur. Ontdek het in deze inspiratiebrochure voor het beleid. Mededeling van het instituut voor Natuur-en Borstonderzoek, Brussel. DOI: doi/org/10.21436/inbom.75027219


Interesse of bijkomende vragen? Contacteer ons


Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren.



Aanmelden om een reactie achter te laten