Verandering is nog geen vooruitgang
Veranderen aan de buitenkant is makkelijker dan veranderen binnenin.

Als mens worden we gedreven door twee krachtige motivaties: angst voor pijn en de hunkering naar genot. Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze twee motivaties eigenlijk met elkaar verbonden zijn. Wanneer we pijn vermijden, streven we automatisch naar een staat van 'genieten'.

Deze motivaties zijn zo diep geworteld in ons als mens dat we er moeilijk van af kunnen komen. Maar we kunnen wel bewuster omgaan met deze motivaties. Vaak zijn ze namelijk de oorzaak van veel van onze problemen. We zijn ontevreden over onze baan en zoeken een nieuwe uitdaging. We zijn bijvoorbeeld ongelukkig in onze relatie en gaan daarom op zoek naar een nieuwe partner. Of we willen er beter uitzien en gaan naar de sportschool, een diëtist, een stylist of een schoonheidsspecialiste.

Maar hier schuilt een addertje onder het gras. Verandering betekent namelijk niet noodzakelijk verbetering of vooruitgaan. Al te vaak is het immers een nieuw jasje om iets wat er al was. Het kan ervoor zorgen dat we meer van hetzelfde creëren, of dat we oude patronen herhalen in een andere vorm.

Het starten van een nieuwe baan betekent niet automatisch dat we gelukkiger zullen zijn dan in onze vorige baan (hoewel dit in de eerste maanden wel zo kan voelen). Het starten van een nieuwe relatie betekent niet dat we niet dezelfde problemen zullen tegenkomen als in onze vorige relatie. En het veranderen van onze 'outlook' betekent niet automatisch dat we ons beter voelen.

Als we ons hele leven blijven hollen van de ene optie naar de andere, komen we uiteindelijk op hetzelfde punt uit. Tot we ons eigen herhaling beu zijn en ons neerleggen bij ons lot. Het oude herhalen: hoe onttrek jij je aan het cyclische van je leven? Voel je dat je de herhaling wil doorbreken?

Als we echte vooruitgang willen zullen we dieper moeten graven, moeten we naar de essentie gaan en de wortel van het probleem aanpakken. Er zal iets nieuws moeten ontstaan dat in lijn ligt met wie we werkelijk zijn. Zo'n nieuw creatieproces noemen we een transformatie: voorbij de vorm gaan, een nieuwe vorm laten ontspruiten.

In het Traject Innerlijk Leiderschap gaan we voorbij de huidige vorm die we denken te zijn, het glazen plafond dat we denken te hebben en de mogelijkheden die we denken te hebben. We gaan verder dan dat. Wat daar ligt, is uniek voor elke mens en aan jou om te ontdekken... We reiken een kader aan waarbinnen dit kan en mag gebeuren.

Aanmelden om een reactie achter te laten