Omgaan met stress
5 keer je rijexamen afleggen? Kan je daar iets uit leren?!

Omgaan met stress

Omgaan met stress is een onvermijdelijk onderdeel van ons leven, vooral wanneer we geconfronteerd worden met uitdagingen of belangrijke gebeurtenissen, zoals een rijexamen. Iedereen die ooit achter het stuur is gekropen om een rijtest af te leggen, weet hoe zenuwslopend het kan zijn.

Maar wat doe je als je het meerdere keren moet gaan afleggen? En je was wel zeker dat je de klus van de eerste keer ging klaren! Ik deel hier het verhaal van mijn dochter.

Lekker zen met stress omgaan?!

Niet bepaald iets om fier op te zijn doch mijn dochter heeft dus 5 keer haar rijexamen af moeten leggen. Als vader en opleider vond ik ze rijwaardig van de eerste keer: 'vaders zeker!?'

Telkens gebeurden er interpretaties door de examinator die bij mij toch vragen opriepen o.a. een examinator die beweerde dat bij het oprijden van de R4 er een camionette 'in de remmen moest gaan staan'. Zelf niks gezien en niks gehoord. Enfin je voelt het, het was niet eenvoudig om lekker ZEN te blijven

Het rijexamen vereist dat je bijna drie kwartier foutloos rijdt, een uitdagende taak gezien er immers altijd wat onverwachts gebeurt op de weg. Dit brengt een druk met zich mee, en je weet dat je het niet 'allemaal' onder controle kan hebben. Hoe ga je om met de stress die deze situatie met zich meebrengt?

met stress omgaan

Ontdek jouw eigen aanpak van stress

Mijn dochter heeft zo haar eigen methodiek uitgewerkt. Het verbinden vanuit de eigen kwetsbaarheid was de grootste opsteker voor haar. Ze ging langs bij een paar vriendinnen om er over te vertellen wat het met haar doet om nog eens 'op het matje' geroepen te worden'. 

Dat werkte helend. 'Het is alsof je er dan niet meer alleen voor staat'. Het gaf haar het gevoel dat ze 'meester van haar stress was' en niet dat de stress meester was van haar. Dat was een paar keer anders geweest. Ze is nu dus ook geslaagd.

Haar methode van verbinding zoeken en durven gesprekken voeren hielpen haar om te gaan met stress waardoor ze zich minder alleen voelde en emotioneel gesteund.

Het loont de moeite om eens stil te staan bij je eigen aanpak van stress op het werk, maar ook in je privé. Heb je een effectieve methode of zijn het losse pleisters die tijdelijk de stress verlichten? Heb je nood aan een gesprek? Plan hier je gratis kennismaking.

Tips hoe om te gaan met stress

Of het nu gaat om stress over je werk of in je persoonlijke situatie, het delen met iemand zorgt ervoor dat je even de druk kan loslaten. Je hoeft er niet over te blijven malen en jouw uitdaging alleen in je hoofd trachten op te lossen of controleren. Stress zet zich ook makkelijk vast in je lichaam. Denk maar aan hoofdpijn, maag- en darmproblemen, stijve spieren, moeheid,...

Met het verhaal van mijn dochter hoop ik jou te inspireren hoe je stress kan benaderen, vooral in situaties waarin we keer op keer worden uitgedaagd.

Hieronder nog enkele tips hoe om te gaan met stress:

  • Acceptatie: Accepteer dat je niet alles onder controle kunt hebben. Onvoorziene omstandigheden zijn deel van het leven en leren omgaan met deze realiteit kan helpen stress te verminderen. We hebben meer last door stress in onze verbeeldingen, dan wat de realiteit werkelijk is...

  • Zoek Verbondenheid: Deel je ervaringen en gevoelens met anderen. Iedereen maakt situaties mee waarin er sprake is van veel stress. Daarom niet in dezelfde omstandigheden, maar toch in gelijkaardig ervaren. Ondersteuning van vrienden, familie of een coach is een krachtig wapen tegen stress.

  • Wees Aanwezig: In plaats van je te richten op wat mis kan gaan, concentreer je op het moment zelf en neem stap voor stap actie. Je kan niet meer doen dan de volgende stap te zetten. Het heeft geen zin om alles op voorhand uit te denken.

  • Leer en Groei: Elke mislukking is een kans om te leren en je aanpak aan te passen. Reflecteer op wat je kunt verbeteren en wees niet bang om strategieën te veranderen. Het leven is één groot Do-It-Yourself project, en dat is best fun! Weet dat dit met vallen en opstaan gaat.

met stress leren omgaan

Met stress omgaan is aan te leren

Stress is een natuurlijk onderdeel van uitdagende situaties, maar met het juiste perspectief en omringende ondersteuning kunnen we meester worden over hoe met stress om te gaan in zelfs de meest zenuwslopende momenten.

Telkens opnieuw zien onze coaches en ik hoe mensen die gebukt gaan onder stress transformeren. Via de juiste methodiek hoe met druk om te gaan kan er heel wat verschuiven en wordt het weer aangenaam vertoeven in jezelf.

Wie weet heb jij daar iets bij een volgende ferme uitdaging!

Contacteer ons voor een vrijblijvende kennismaking

Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren.

Aanmelden om een reactie achter te laten