Groeien in je job dankzij de juiste focus
Streven naar meer dan eigenbelang helpt je in je carrière

Groeien in je job dankzij de juiste focus

Op een zonnige ochtend zit Koen, een ambitieuze vader, peinzend aan zijn bureau. Hij denkt terug aan zijn loopbaan en hoe hij altijd heeft gestreefd naar groei en succes. Terwijl hij zijn koffie roert, overdenkt hij de strategieën die hem naar voren hebben geduwd. Je nooit laten betrappen op fouten, altijd de eerste zijn als de werkgever wat vraagt om uit te voeren, altijd gezien willen worden,...

Het lijkt de meest eenvoudige weg om te groeien in je job, maar als we dieper graven, zien we dat het paard achter de kar wordt gespannen.

In onze coachingstrajecten brengen we verschillende succesvolle carrières in kaart en gaan na hoe deze personen zich profileren. Er passeren kwaliteiten als: verbindend en assertief communiceren en dat gaat dan over overtuigen en motiveren, enthousiasme,...
Of natuurlijk leiderschap en met zekerheid doelbewuste keuzes kunnen maken.

En waarover hebben deze personen het dan? Gaat het over 'hoe goed zij zelf zijn of iets anders?'.

Koen realiseerde zich echter dat het niet alleen om zichtbaarheid gaat. Een diepere analyse toont aan dat succesvolle én gelukkige werknemers één gouden regel hanteren: het gemeenschappelijk doel op het werk staat altijd voorop. Dit inzicht was een keerpunt in zijn carrière.

De gevolgen van egocentrisme

Wie streeft niet naar één of andere vorm van groei of succes? We willen allemaal groeien in onze job en als mens. Maar wat maakt het verschil of je zal groeien of niet? Koen's analyse onthult dat mensen die zichzelf te egocentrisch opstellen uiteindelijk vastlopen. Met als gevolg een verlies van zelfvertrouwen, geïsoleerd geraken op de werkvloer en mogelijks zelfs tot 'achterklap'. Egocentrische personen bevinden zichzelf in een wederkerende cirkel en boeken géén waarachtige vooruitgang.

Het gemeenschappelijk doel

Het geheim van ware groei, zo begreep Koen, ligt in het focussen op het groepsdoel. Wanneer je jezelf profileert met de gemeenschappelijke doelen als prioriteit, ontstaat er een synergie tussen persoonlijke en organisatorische groei. Op deze manier vergroot je werkelijk de kans om door te groeien in je job en wél op een gezonde manier.

Collega's zullen je engagement opmerken en appreciëren, wat zal bijdragen aan de samenwerking, vertrouwen en steun binnen het team. Bovendien zal je zelf meer loopbaangeluk ervaren, omdat het gevoel van bijdragen aan een gemeenschappelijk doel diepere voldoening biedt dan puur persoonlijk succes.

Koen’s nieuwe leidraad, “Focus op het gemeenschappelijk doel voor groei,” is een leerrijke les voor iedereen die streeft naar groeien in zijn of haar huidige job. Het gaat niet alleen om jezelf te promoten; het gaat om het afstemmen van je acties op de grotere doelen van het team en de organisatie. Deze aanpak leidt niet alleen tot persoonlijke groei, maar versterkt ook de organisatie als geheel en heeft impact op de band met onze collega's.

Het is een aanpak die niet alleen duurzaam is voor je loopbaangeluk, maar je ook zal doen groeien in je job. Win-win!

Interesse in loopbaanbegeleiding? Je communicatieve vaardigheden of innerlijk leiderschap ontwikkelen? Vraag hier info aan.

Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren.

Aanmelden om een reactie achter te laten