Hoe 'nee' zeggen op een elegante manier?
Zo leer je jouw grenzen te bewaken

Marleen is coördinator en wil meer impact. Zij is zoals de meeste onder ons: zodra zij tegenargumenten hoort, bereidt zij haar eigen argumentatie voor. Met haar scherpe geest slaagt zij er feilloos in de andere zijn redenering neer te sabelen. Het gevolg is echter dat de ander afhaakt. Herkenbaar?

We komen ertoe het eens anders aan te pakken: deze aanpak is contra-instinctief en tegelijk de meest effectieve strategie die ik ken. 

Het begin is een lastige kluif: je wil namelijk je eigen argumenten zo snel mogelijk op tafel gooien. Niet doen dus!

Waarom? De ander voelt zich niet gehoord als jij onmiddellijk jouw argumentatie er tegenaan gooit. En laat dat nu precies een behoefte zijn waar we allen nood aan hebben: gehoord worden.

Wat dan wel? Je gaat met woord en daad aantonen dat je hem begrijpt door zijn argumenten te herhalen.

Geef ik hem dan geen gelijk door te herhalen? Nee, je bewijst dat je geluisterd hebt en begrepen. Begrijpen is niet gelijk aan akkoord zijn. Daar zit een groot misverstand. Meer zelfs, doe er gerust een schepje bovenop door de argumentatie van de ANDER te versterken door ze verder uit te werken of een voorbeeld te geven. Nu pas ben je empathisch bezig. Communicatie van de bovenste plank is dat!

Maar zo gaat hij toch helemaal overtuigd zijn van zijn gelijk? Absoluut niet! Wat er gebeurt is dat de muur van instinctieve zelfverdediging afbrokkelt. Als je dit eerste luik goed doet ligt die muur zelfs helemaal aan diggelen. Hij voelt zich helemaal begrepen. En wat doet iemand die zich begrepen voelt? Hij/zij opent zich en kan ontspannen naar jou luisteren! 

En hoe ga je dan verder? Wel je voegt daar eenvoudig jouw mening aan toe startend met 'en'. Dus niet 'maar'. Volgende keer daarover meer!

Dit werkt fantastisch goed. Om verschillende redenen waar we dieper op ingaan in onze training 'Communiceren in harmonie'. Een pareltje van een training en dat mag gezegd worden omdat er zovele deelnemers het zo uitgedrukt hebben.

Schrijf je in of vraag het aan via het werk. Gun dit jezelf.

Aanmelden om een reactie achter te laten