Wat is loopbaanbegeleiding?

Wat houdt loopbaanbegeleiding in en wanneer zou je het gebruiken?

Wat is loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding is een coachingprogramma waarin je samenwerkt met een professionele loopbaancoach. Deze coach begeleidt je bij het maken van carrière keuzes en bij het ontwikkelen van jouw carrièrepad. Je krijgt meer helderheid over je loopbaan.

Wat is het doel van loopbaanbegeleiding? Het doel is om je te helpen professionele doelen en werkgerelateerde uitdagingen te identificeren, begrijpen en aan te pakken.

 
 

Het doel van loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding kan verschillende facetten omvatten, waaronder:

 • Scherpstellen van kwaliteiten en talenten: Hierbij worden je sterke punten, vaardigheden, interesses en waarden in kaart gebracht, en wordt gekeken hoe deze zich kunnen vertalen naar mogelijke carrière keuzes.

 • Job zoeken en sollicitatietechnieken: Je kan hulp krijgen bij het zoeken naar geschikte vacatures, het voorbereiden van CV's en sollicitatiebrieven of een sollicitatiegesprek.

 • Loopbaanontwikkeling en -groei: Er kunnen vragen aan bod komen over hoe je communiceert in het werkveld of kan groeien binnen een bepaalde carrière, inclusief advies over professionele ontwikkeling zoals opleidingen, netwerken, en het nastreven van promoties.

 • Carrièreswitch maken: Als je overweegt om van carrière te veranderen, kan loopbaanbegeleiding je helpen. Laat je inspireren en groeien als professional.
  Droom je van een rol als leidinggevende? Ontdek wat loopbaanbegeleiding voor jou kan betekenen en je kan helpen deze droom te verwezenlijken.

 • Frustraties op het werk aanpakken: Je kan samen met je loopbaancoach je work-life balance onder de loep nemen, de last van stress en energielekken aanpakken. Of een naderende burn-out een halt toe roepen.

Contacteer ons als je vragen hebt.

Wat is het nut van loopbaanbegeleiding?

Er zijn verschillende redenen waarom je loopbaanbegeleiding zou willen volgen: 

 • Jouw ideale job vinden die je passies en talenten in de schijnwerpers zet

 • Met vertrouwen het roer omgooien voor een carrièreswitch

 • Die welverdiende promotie in de wacht slepen

 • De sprong wagen naar zelfstandige of startend ondernemer worden

 • Helderheid krijgen over je carrièredoelen of -richting.

 • Leren hoe naar je droomjob toe te werken en hoe hieraan te beginnen.

In essentie kan loopbaanbegeleiding waardevolle inzichten en begeleiding bieden om je te helpen je professionele doelen te bereiken, loopbaangeluk, vreugde en succes in je carrière te vinden.

 
 

Hoe verloopt loopbaanbegeleiding?

Je maakt een afspraak met je loopbaancoach in jouw buurt. Dit kan zowel live als digitaal plaatsvinden. Dit stem je verder af met de loopbaancoach. Weet dat je recht hebt op een kennismakingsgesprek om in te voelen of loopbaanbegeleiding je verder kan helpen en of er een klik is met de coach.

In een eerste gesprek zal de coach jou uitleg geven over wat loopbaanbegeleiding inhoudt en welk traject jij zal afleggen. Globaal gezien zijn er 4 stappen:

 • Je zelfkennis verhogen

 • Doel, focus en helderheid krijgen

 • Positioneren in het werkveld en de arbeidsmarkt

 • Voorbereiding gesprek, cv, sollicitatie of andere werkgerelateerde uitdaging

Er kunnen steeds ander loopbaanvragen aan bod komen, ook naargelang jouw loopbaantraject evolueert. Denk aan, work-life balance, stressbeheersing, communicatievaardigheden, doorgroeien, etc.

 
 

Wat kost loopbaanbegeleiding? En hoe betaal je loopbaanbegeleiding?

De kost voor loopbaanbegeleiding is €80 voor 7 uur professionele begeleiding. Je kan gebruik maken van 2 vdab-loopbaancheques. Elke loopbaancheque kost jou €40.
De eerste loopbaancheque kan je gebruiken voor een begeleiding van 4u en de tweede cheque geeft recht op 3 u. De totale waarde van beide loopcheques is €1187 en wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

Elke 6 jaar heb je opnieuw recht op 2 VDAB-loopbaancheques.

Contacteer ons als je vragen hebt.

 
 

Hoe krijg je loopbaancheques en betaal je met VDAB-loopbaancheques?

Klaar om je carrière een boost te geven? Volg deze eenvoudige stappen en je bent al halverwege:

Aanmelden? Zo gepiept!

Bezoek de website van VDAB en maak je account aan (of log in als je al lid bent). Surf vervolgens naar https://www.vdab.be/loopbaancheques.

Bestel de VDAB-loopbaancheques

Ga naar het menu-item 'mijn loopbaan' op je profiel en bestel de eerste loopbaancheque. Vervolgens zal je een mailtje ontvangen van Edenred met jouw betalingsaanvraag.

De loopbaancheques betalen

Volg de betalingsinstructies in de e-mail.  Je ontvangt je loopbaancheque de volgende dag al in je mailbox.

Start van je loopbaanbegeleiding

Geef je loopbaancheque aan je loopbaancoach en zet concrete stappen in je carrière.
Jij gaat voor je bewust goed voelen in je job én leven. Steeds een goed idee!

 
 

Gelukkig in en naast je job

Sta bewust in je job én leven met onze unieke loopbaancoaching.

Wil je werken aan het fundament van je loopbaanpad? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Je verwerft inzicht in jezelf, rust in je hoofd, meer zelfvertrouwen en een frisse kijk op je loopbaan. Ga voor goed voelen in je job en dagelijks leven. Zet nu ook de stap!

Geraak je er niet uit? Heb je nog vragen over loopbaanbegeleiding of de VDAB-loopbaancheques? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder.

Aanmelden om een reactie achter te laten