Veranderen van job?

Je moet geen oude schoenen weggooien vóór je nieuwe hebt...

Veranderen van job of niet?

Er is een oud spreekwoord dat zegt: 'Je moet geen oude schoenen weggooien vóór je nieuwe hebt anders moet je op kousenvoeten naar de schoenwinkel'.

Frustraties, ontevredenheid, misnoegen,... je voelt je niet lekker op de werkplek waar je bent. Je wil er weg. Hoe rapper hoe beter. Hoewel frustraties een goede drijfveer voor verandering van job lijken te zijn, toch zijn ze dat niet en wel om twee redenen.

veranderen van job

Het idee om van job te veranderen is een spiegel

Een frustratie vertelt je veel over wat je niet wil, het vertelt je echter heel weinig over wat je wel wil. Als je op een kaart weg wil van een plek kan je vertrekken in alle richtingen. Welke richting is het die jij in wil slaan? Al te vaak lopen mensen weg van hun huidige job niet wetende waar hen dat brengt. De kaart van verandering wordt al te vaak 'ingezet'.

Ze kijken bij dat lopen achterom, naar dat wat ze niet meer willen. Ze kijken niet vooruit. Als je niet meer zoveel administratie in je job wil, zou het zomaar kunnen dat je belandt in een job waar de werksfeer je niet zint. Je bent van het ene vanaf maar loopt blind in de volgende val. 

Dat is omdat je geen criteriumpalet hebt opgebouwd: je bent je niet bewust van de waaier van waarden die voor jou belangrijk zijn. In loopbaanbegeleiding bouw je zo'n criteriumpalet op in 7u tijd. Fixeer je dus niet op eentje dat je niet ligt.

Van job veranderen of eerst je behoeftes leren kennen!?

De tweede reden is dat je naar alle waarschijnlijkheid nog een les te leren hebt. Het coachingadvies is 'wat je afstoot, kijk daar eens wat beter naar'; 'wat je aantrekt, neem daar eens wat afstand van zodat je het beter kan inschatten'. Zolang jij aversie voelt is er nog iets dat bij jou getriggerd wordt en heb je dat nog op te lossen.

Stel 'je wordt er 'kriepie' van dat iemand veel ruimte inneemt in een meeting'. En er zijn zo verschillende onder je collega's dus ja je besluit staat vast: ik ben er mee weg. Het punt is echter: je neemt je eigen (over-)gevoeligheid ook mee. Voor je goed en wel bezig bent op die andere werkplek duikt er toch weer zo'n aandachtstrekker op.

Een vraag die jij jezelf kan stellen is 'wil ikzelf wat meer op de voorgrond staan?' is dat mijn behoefte? Maak daarvoor een actieplan alvorens je geluk op een ander te zoeken! 

job veranderen

Eerlijkheid ten opzichte van jezelf

Let op: je zou de indruk kunnen hebben dat ik tegen verandering van job ben. Niks is minder waar. Echter dien je te weten dat waar jij sterk op reageert, jij dat bent die zo sterk reageert dus is het jouw overgevoeligheid. Het wijst op een kwetsuur.

Immers mocht je in je kracht staan en er gevoelig voor zijn je zou je aandacht direct op iets anders kunnen richten. Dat vraagt wel eerlijkheid t.o.v. jezelf en de moed om het aan te pakken. Succes!

Door op zoek te gaan naar je criteriumpalet zal ook je zoektocht ook breder getoetst worden en wordt het vinden van een voor jou vruchtbare bodem veel waarschijnlijker. Je zal je voelsprieten veelzijdiger uitzetten en een veel rijker doorleefde beslissing nemen..

Interesse in loopbaanbegeleiding? Vraag je gratis kennismaking met een coach in buurt.

Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren.

Aanmelden om een reactie achter te laten