Als fijngevoelig persoon jouw eigenheid omarmen (HSP)


Jezelf zijn als fijngevoelig persoon… het kan een hele uitdaging zijn.

Nog veel te vaak zit er een oordeel op jouw gevoelige karakter.

Waarschijnlijk heb je doorheen je leven al vaak genoeg opmerkingen te horen gekregen als “waarom reageer je toch altijd zo gevoelig?”, “Je moet niet zo snel….”, “Trek het je toch niet aan.”, “Reageer toch niet zo…”

Dit kan van anderen komen, maar op de lange duur bestaat de kans dat je deze boodschappen gaat internaliseren en ze ook tegen jezelf gaat herhalen.

Dit vormt jou als persoon, van kleins af aan. Het leert je wat je wel of niet mag tonen, hoe je wel of niet mag zijn.

Het kan je het gevoel geven dat je sensitiviteit iets is om te verbergen of erger… om je over te schamen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een innerlijk conflict en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Bovendien voel je haarfijn aan wat anderen van jou verwachten of in welke stemming ze zijn.

Wanneer je overdonderd wordt door prikkels van buitenaf, is het niet altijd makkelijk om het onderscheid te maken tussen wat van jou of van een ander is.

person surrounded by white flowers

Combineer het gevoel van schaamte of gebrek aan zelfvertrouwen met het fijnmazig aanvoelen van wat er van jou verwacht wordt én de wil om het anderen naar hun zin te maken, en het kan heel pittig worden om trouw aan jezelf te blijven.

Jezelf zijn als fijngevoelig persoon, is kwetsbaar durven zijn

Je fijngevoeligheid maakt je in zekere zin kwetsbaar. Door je omgeving wordt precies die kwetsbaarheid vaak nog eens extra in de verf gezet. Ook de ervaringen die je meemaakte in je leven, kunnen ervoor zorgen dat je een schild rondom jezelf hebt opgetrokken.

Je wil niet “zo gevoelig” overkomen of je niet meer laten raken door de brutaliteit van de wereld rondom jou.

Daardoor verloochen je echter ook een heel groot en belangrijk stuk van jezelf.

Bovendien is het niet door jezelf ervoor af te sluiten, dat het plots zomaar verdwijnt. Je gevoelens blijven ergens onderhuids sluimeren en stapelen zich (lange tijd misschien ongemerkt) op.

Het is als een kast waar je steeds meer spullen bij stopt. Na verloop van tijd is de kast vol en moet je tegen de deuren gaan duwen en er tegen blijven staan om te voorkomen dat alles eruit komt gerold…

a woman holding her head in her hands

Door je gevoelens in te houden, krijg je het op termijn alleen maar moeilijker.

Dit speelt op meerdere vlakken. Enerzijds krop je dingen op, die op termijn beginnen “etteren” en uiteindelijk zorgen voor een vorm van uitbarsting: je kan plots heel boos worden, zonder aantoonbare reden, je kan ziek worden, het kan zich uiten in andere lichamelijke klachten (vb. pijn), enz…

Anderzijds is het juist het voelen wat jou energie geeft, wat ervoor zorgt dat je batterij wordt opgeladen. Door dat deel van jezelf uit te schakelen, wordt je energietoevoer dus ook afgesneden. Door steeds in je hoofd te leven en op je hoede te zijn, verbruik je tegelijk extra veel energie…

Het gevolg laat zich raden: langzaam aan loop je leeg en raak je uitgeblust.

Gaan staan voor wie jij bent en wat jij wil

Jezelf zijn is ook sterk verbonden met het kennen en accepteren van je eigen grenzen.

Als HSP zijn we vaak heel sterk gericht op anderen. Of het nu gaat om anderen willen helpen, om pleasergedrag, reddergedrag,… Het resultaat is heel vaak dat je de ander op de voorgrond plaatst, ten koste van jezelf.

Na verloop van tijd wordt dit een automatisme en geraak je vervreemd van jezelf. Het kan zelfs zover gaan dat je niet meer weet wie je bent, welke gevoelens nu van jou zijn of van een ander of wat je zelf eigenlijk wil. Dat maakt het niet makkelijker om de juiste keuzes te maken.

Bewust worden van jezelf en wat je voelt is hierin uiterst belangrijk.

Wat is echt van jou en wat neem je binnen? Het kan gaan om prikkels uit de omgeving, verwachtingen van de mensen om je heen, emoties van anderen, jouw reactie op conflicten,…

Door hierbij stil te staan en te gaan VOELEN, leer je jezelf weer beter kennen en voel je je minder overspoeld. Je gaat ontdekken wie jij bent, wat jij voelt, wat je nodig hebt en wat je wil.

Van daaruit ga je de kracht ontwikkelen om je niet meer continu aan te passen aan de verwachtingen van de buitenwereld, maar kun je keuzes maken en gedrag vertonen die bij jou passen.

Wil je graag ontdekken welke strategieën jij ontwikkeld hebt om te overleven in deze uitdagende prestatiemaatschappij?

En zou je graag ontdekken hoe je jouw eigenheid weer meer ruimte kan geven zodat je niet steeds op de tippen van je tenen moet lopen?

Dit pad bewandelen we graag samen met jou in de workshop
Maak van je gevoeligheid je kracht!

Heb je nog vragen? Laat het ons weten.

Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren

Aanmelden om een reactie achter te laten