Pluk het laaghangend fruit!

Beslissen is voor veel mensen heel lastig.

Soms maken we het moeilijker dan het is. 

Het laaghangend fruit wordt niet geplukt! Het verhaal van Tom is zo'n voorbeeld.  Hij kan maar niet beslissen of hij van job gaat veranderen of blijft bij zijn huidige werkgever. Hij heeft al talloze keren de voor- en nadelen in kaart gebracht en dit besproken met zijn partner. Zij heeft er zo stilletjes aan genoeg van en verwees hem naar een loopbaanbegeleider. Dat proces heeft dan nog eens een maand of drie genomen. En zie Tom staat hier vandaag. Hij gelooft maar half dat er iets uit deze sessies kan komen maar wil het 'een kans geven'.

Tom heeft de opties al vaak in kaart gebracht: de nieuwe job is wat verder rijden, biedt meer groeiperspectief en de looncondities zijn iets beter. De andere job is dichter bij huis, meer vrije tijd, goed loon, enkele goede kameraden op het werk, een baas waar hij het mee kan stellen. Het moeilijkste vindt hij is dat je de onzekerheden niet kan inschatten: hoe gaat de samenwerking met de collega's en baas zijn? Al tijdens de intake komt hij tot de conclusie dat dat de kern is voor het getob.

In coaching hebben we de goede gewoonte om eerst eens uit te zoomen. Uitzoomen betekent: afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen die ons leven 'bezoedelen'. Dat doen we via systemische vragen. Zij bevragen de dynamieken die het leven van Tom beheersen. Dat is een nieuw perspectief voor Tom en hij staat er wel wat van te kijken.

Want er blijken onderliggende thema's aan bod te komen: mindere vruchtbaarheid en moeizaam verlopende zwangerschappen. Dat heeft de laatste jaren veel energie gekost. Zoveel zelfs dat hij vaststelt dat hij zich wat afgesloten heeft en zich daardoor louter gefocust heeft op zijn beroepsleven. Dit perspectief leidt Tom naar een heel andere gedachte. Hij wil vooral een goede vader zijn voor zijn zoontje. 'Het is zo evident' zegt Tom, 'Waarom ben ik daar niet zelf opgekomen?'. 

Daarmee heeft Tom nog geen direct antwoord op zijn vraag of hij gaat veranderen. Wat hem wel duidelijk wordt is dat hij de werksfeer en vooral de werkomstandigheden qua 'uren presteren' expliciet gaat bevragen. Dat moet eerst en vooral duidelijk worden. Als dat niet goed zit gaat hij de stap naar een nieuwe werkgever niet zetten. We bespreken ook hoe hij dat gaat aanpakken en checken de motivatie om het ook effectief te doen: die zit heel goed!

Krachtige tip

Als jij nu thuis bent zijn mijn coachingskills jou niet ter beschikking. Je kan natuurlijk onze 3-daagse opleiding tot loopbaancoach volgen: van harte welkom! Mogelijks is dat niet je ambitie. En dus geef ik hieronder een heel eenvoudige en tegelijk zeer krachtige tip om tot doorbraken te komen en het laaghangend fruit te plukken:

  1. Druk even de 'pauze' knop in door te stoppen met al je activiteiten. Verplicht jezelf op een rustig plaatsje te gaan zitten.
  2. Richt je aandacht op je ademhaling voor een minuutje (best al veel!). Vervolgens kijk je naar je omgeving. Als dat een stukje natuur is, is dat het best van al. Wissel dat af: focus op je ademhaling en vervolgens op de omgeving. Hou dit toch een vijftal minuten vol. 
  3. Voel je dat je toch rust bent gekomen dan is de tijd rijp voor deze vraag: 'wat is er nu echt belangrijk?'. Wat komt er nu in je op?
  4. Vertrouw op het antwoord dat komt! Laat het nog rustig een dagje sudderen en vraag je de volgende ochtend af het antwoord nog steeds klopt. De nacht brengt raad.

Alleen al door even letterlijk (met je lichaam) afstand te nemen van je situatie (even op een andere plaats gaan zitten), creëer je mentaal afstand en ruimte in je denken waardoor er rust komt in je gedachtegang. Op die manier kun je weer helderder naar de situatie kijken en wie weet kan je laaghangend fruit plukken.

...altijd meer dan je denkt!

man holding his chin facing laptop computer

Heb je nog vragen? Laat het ons weten.

Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren

 

Aanmelden om een reactie achter te laten