Hooggevoeligheid is een zegen behalve...

Er zijn heel veel voordelen aan hooggevoelig, dat wordt wel eens uit het oog verloren.

Hooggevoeligheid: wat een weelde!

Hooggevoeligheid is een voordeel in verschillende situaties, zoals bij het genieten van kleuren, geuren, klanken, of bij het waarnemen van subtiele veranderingen in de omgeving of van sfeer. Anderen ervaren hooggevoeligheid in de relatie met anderen: ze voelen makkelijker mee (empathie). En dan kan je ook nog eens gevoelig zijn voor taal/wiskunde, of een sterk gevoel voor een ambacht of een materiaal (wol, leder,...) hebben.  Weer anderen zijn gevoelig zijn voor het ritme van de maan en de zon en ...


Er is heel veel waar we gevoelig aan kunnen zijn: de wereld is een ongelooflijk gevarieerd schouwspel!  Daarvan met volle teugen genieten is fantastisch. En jij als fijngevoelige hebt de belangrijkste troef in je handen: je hoge gevoeligheid!


Hooggevoeligheid: wat een last!

Echter kan hooggevoeligheid ook een uitdaging zijn in bepaalde situaties, zoals:


  • Overprikkeling: Hooggevoelige personen kunnen snel overweldigd raken door te veel prikkels, zoals harde geluiden, fel licht, sterke geuren of emotionele stimuli. Dit kan leiden tot gevoelens van angst, stress en vermoeidheid.

  • Kwetsbaarheid voor negatieve emoties: Hooggevoelige personen zijn vaak meer vatbaar voor negatieve emoties, zoals angst, verdriet en frustratie. Dit kan leiden tot overmatige zorgen en soms zelfs depressie.

  • Moeite met grenzen stellen: Hooggevoelige personen kunnen het moeilijk vinden om grenzen te stellen en te zeggen wat ze nodig hebben. Ze kunnen zich ook te veel aanpassen aan de wensen van anderen en zichzelf daardoor verliezen.

  • Perfectionisme: Hooggevoelige personen hebben vaak een groot gevoel voor detail en streven naar perfectie. Dit kan leiden tot overmatige stress en zelfkritiek.

  • Overanalyseren: Hooggevoelige personen hebben vaak de neiging om diepgaand na te denken over alles, wat kan leiden tot piekeren en stress.


Hooggevoeligheid en de nood aan zelfzorg

Het is belangrijk om te erkennen dat hooggevoeligheid zowel voordelen als uitdagingen met zich mee brengt. Vandaar de nood aan zelfzorg en eventueel professionele hulp te zoeken als de uitdagingen te groot worden of als jij je hooggevoeligheid terug meer als een kwaliteit dan als een last wil ervaren.


Bij vele HSP'ers zit het vaatje immers vol en als er dan nog een prikkel bijkomt is die er teveel aan. Hoe kan je dat vaatje legen is één van de belangrijke ingangspoorten in onze coaching, workshops en opleidingen. We kijken dus niet alleen naar 'hoe voorkomen van prikkels' nog meer leggen we de nadruk op jouw veerkracht te verhogen en dat met behoud van de kracht van je hoge gevoeligheid.


Wat wij met onze persoonlijke coaching en workshops en opleidingen aanbieden laat mensen groeien in bewustzijn. Elke bewustzijnsverruiming helpt je bewuster keuzes te maken en helpt je je goed gevoel te bewaren onafhankelijk(er) van de situatie waarin je belandt bent.


'Zelf aan het roer staan' krijgt dan ook de focus in onze 1-daagse HSP workshop. Om te leren genieten van je hoge gevoeligheid en om je overgevoeligheid aan te pakken. Schrijf je dus in voor de workshop. En op vraag hebben we ook een summerschool event en een najaarsactiviteit ingepland.


Ja ik wil meer weten


Een aanrader want je leert er hoe je er meer aan kan hebben: die hooggevoeligheid van jou is en wordt een ware troef!


Maar misschien wil je de volgende stap zetten en jezelf en anderen coachen op het vlak van HSP? Onze opleiding HSP coachen is daar ideaal voor.


Aanmelden om een reactie achter te laten