Hoe vind je jouw ikigai?

De zoektocht naar jouw eigen ikigai.

Hoe vind je jouw ikigai?

Ikigai is een Japans concept dat zich laat vertalen als "een reden om te leven". Het is een samensmelting van twee Japanse woorden: "iki", wat staat voor leven, en "gai", dat waarde of doel betekent. Dit concept spoort mensen aan om geluk en voldoening te vinden door het leven van een passie of doel.

Ben je ooit wakker geworden met de vraag: "Waar kom ik elke dag mijn bed voor uit?" Je bent zeker niet de enige. Wat motiveert jou om er elke dag tegenaan te gaan? Waar krijg je echt energie van? En waar blink je in uit? We gaan op zoek om jouw ikigai te vinden – jouw reden van bestaan. Let's do this together!

Over de hele wereld heeft ikigai mensen geïnspireerd die streven naar een diepere betekenis in hun professionele en dagdagelijkse bezigheden. In deze blog lees je meer over de reis naar jouw ikigai.

De 4 essentiële levensaspecten

De kern van ikigai ligt in de wisselwerking van vier essentiële levensaspecten: je passie (waar ik van hou en goed kan), je missie (waar ik van hou en de wereld nodig heeft), de roeping (wat de wereld van je nodig heeft en voor vergoedt), en je beroep (waarvoor je beloond kunt worden en goed in bent).

Het ikigai model maakt een pad naar jouw reden van bestaan zichtbaar, het resulteert in een professioneel en privéleven dat niet alleen vervuld, maar ook doelgericht is. Dit streven naar een gezonde balans biedt een leidraad voor zowel persoonlijke tevredenheid als maatschappelijke bijdrage of Loopbaangeluk!


We gaan dieper in op jouw ikigai en een afgestemde balans via ons Groeitraject Ontwaak je Innerlijk Leiderschap.De reis naar jouw ikigai

De ontdekkingsreis naar jouw ikigai is zeer persoonlijk en vereist een periode van zelfreflectie om je leven in eigen handen te nemen om het in zijn volle waarde te ervaren.

Het is een avontuur waar je niet over 1 nacht ijs gaat. We zien het telkens opnieuw in ons groeitraject, de meesten ontdekken hun ikigai door nieuwe inzichten en vooral door nieuwe paden te bewandelen. De inspiratie daarvoor komt van de zeer sterk doorleefde inhoud van het traject en door diep in gesprek te gaan met mededeelnemers tijdens het traject. Dat blijkt 'bevruchtend' te werken voor relaties met familie, vrienden en collega's.

Het verkennen van de verschillende aspecten in het ikigai model, het ontdekken van nieuwe strategieën, en vooral, het genieten van elke stap op deze reis, zijn cruciale elementen in het vinden van je ikigai.

Het eiland Okinawa

In Japan, wordt ikigai vaak geassocieerd met een lang en gezond leven. Het eiland Okinawa staat bekend om zijn opmerkelijk hoge aantal mensen boven de 100 jaar, die hun lange leven niet enkel toeschrijven aan hun dieet of genetica, maar ook aan een sterk gevoel van 'een doel hebben om voor te leven'. Dit is de waarlijke betekenis van ikigai.

Weten wat je wortels zijn, wat jou voeding geeft en wat je talenten en kwaliteiten zijn draagt bij aan zowel de fysieke als mentale gezondheid. Als je stap voor stap de reis naar het vinden van je ikigai aangaat dan kies je voor verandering en groei. En dat voel je in elk facet van je leven.

Ikigai Okinawa

Waar is ikigai te beleven?

Ikigai is niet uitsluitend gericht op professionele ambities of carrière doelen. Het kan evengoed gevonden worden in hobby's, nauwe familiebanden, vrijwilligerswerk, of elke andere activiteit die iemand voldoening en plezier brengt.

Centraal staat het idee dat het vinden van activiteiten die resoneren met je ware zelf en een positieve bijdrage leveren aan de wereld, leidt tot het ervaren van je ikigai.

Ook het delen van je ikigai-ervaringen met anderen is een bijzonder verrijkende en voldoening gevende actie. Het inspireert niet alleen anderen om op hun eigen traject te gaan, maar het versterkt ook de onderlinge band. Wat is er fijner dan je passie en (loopbaan)geluk delen met anderen?

Dit onderstreept nog eens het belang van relaties en verbindende communicatie voor ons algehele welzijn en geluk. In het groeitraject Ontwaak je Innerlijk Leiderschap duiken we in één van de modules dieper in op het onderwerp verbindend communiceren.

 

Wanneer wordt jouw ikigai duidelijk?

Voor sommige mensen komt het inzicht in hun ikigai uit het niets en heel helder, terwijl anderen dit geleidelijk ontdekken. Weet dat er geen vaststaand pad of methode is om je ikigai te vinden. Bij Loopbaangeluk creëren we tijd, ruimte en inspiratie voor nieuwe ervaringen, vragen te stellen, en nieuwsgierig te blijven naar de diverse mogelijkheden op professioneel en privévlak die het leven biedt in de toekomst. Het daarbij om dat laagje dieper te bereiken. De formats van onze oefeningen laten toe dit meer en meer bewust te worden.

Het nastreven van ikigai is een levenslange onderneming die zich aanpast en ontwikkelt met je ervaringen, groei en veranderende interesses. Het moedigt ons aan om elk moment te koesteren, actief op zoek te gaan naar datgene wat ons vervult, en te streven naar een leven dat rijk is aan betekenis en vreugde.

Het mooiste van de reis naar je ikigai ligt in het proces zelf - een reis die de essentie van het leven verkent en viert, zoals in het Groeitraject Ontwaak je Innerlijk Leiderschap.

vind je ikigai

Vragen of interesse? We helpen je graag verder.

Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren.


Aanmelden om een reactie achter te laten