Wat maakt zelfkennis als leider zo belangrijk?
Walk the talk is makkelijker dan je denkt als jij jezelf kent.

Als leider is het van groot belang om te weten wie je bent en wat je waarden zijn. Zelfkennis is een cruciaal voor je leiderschap omdat je als leider coherent wil zijn en moet zijn, wil je geloofwaardig zijn. 'Walk the talk' heet dat in management taal. Ik noem het graag 'leef zelf wat je predikt'. Mensen houden van consistente leiders. De inhoud doet er minder toe, de geschiedenis en de politiek geven er ons talloze voorbeelden van! Het is daarom belangrijk dat je als leider een duidelijk beeld hebt van wie je neerzet van nature uit: je eigen waarden, normen, overtuigingen en drijfveren. 

Je kan anderen immers pas inspireren en motiveren als je zelf 'het goede voorbeeld' geeft. Jouw taak is het om anderen het beste uit zichzelf te halen en hun potentieel te benutten binnen het kader dat jij uitzet. Om dat effect te hebben, moet hun voorbeeld helder zijn. Woord en daad dienen op te lijnen. Hoe beter dit oplijnt hoe groter je impact als leider. Je dient zelf een voorbeeld te zijn van wat je van anderen verwacht. Je maakt het dus jezelf makkelijk als je vraagt aan anderen te doen wat je zelf doet, waar je zelf voor staat. Vandaar dat die zelfkennis primordiaal is. Velen willen 'de ideale leider' zijn. Hoe nobel dit streven ook is, de basis is dat je de leider bent voor de ander die je ook voor jezelf bent. 

Het is zoals bij het opvoeden van kinderen. Verwacht je van hen de dingen die je ook zelf leeft: dan zal het spanningsveld met je opgroeiende puber best meevallen. Maar ben je zelf een sloddervos en kijf je op je zoon/dochter dat zijn kamer niet opruimt ondanks dat het afgesproken hebt dan wordt het lastig. Kinderen drinken hun ouders attitude in. Medewerkers drinken leiders' attitude in.

Stel je voor dat je als leider aan je team vraagt om open en eerlijk te zijn tegen elkaar, terwijl je zelf niet in staat bent om feedback te geven of te ontvangen. Dit zal inconsistent ervaren worden en zo verwarring creëren bij je teamleden, bewust maar nog vaker onbewust. Daardoor zal het vertrouwen in jou als leider afnemen. Als je daarentegen open bent over je eigen zwaktes en bereid bent om feedback te ontvangen, zal je team meer geneigd zijn om dit ook te doen. Een klassieker is 'je mag fouten maken'. Tot op het moment dat het gebeurt: dan schiet je toch uit je krammen of is de ondertoon van je reactie gevuld met boosheid.

Een ander voordeel van zelfkennis als leider is dat het je in staat stelt om betere beslissingen te nemen. Door te begrijpen wat je waarden en drijfveren zijn, kun je beter beoordelen welke beslissingen in lijn zijn met je eigen doelen en visie. Dit maakt het ook gemakkelijker om te communiceren met je team, omdat je duidelijker kunt uitleggen waarom je bepaalde beslissingen hebt genomen. Wat je toelicht is 'uit het leven gegrepen' ipv 'uit de management boekjes verteld'.

En zo zal zelfkennis ook voor meer zelfvertrouwen zorgen. Als leider moet je in staat zijn om beslissingen te nemen en leiding te geven, zelfs in moeilijke situaties. Door te weten wie je bent en waar je voor staat, voel je je zekerder in je rol als leider. Dit straalt op zijn beurt weer uit op je team, waardoor zij meer vertrouwen krijgen om beslissingen te nemen op hun niveau. De droom van het zelfsturend team komt dan ook dichterbij.

Kortom, zelfkennis is essentieel voor leiderschap. Door te weten wie je bent en wat je waarden zijn, kun je een consistente leider zijn die leeft wat hij predikt. Dit zorgt voor meer vertrouwen en respect van je team, en stelt je in staat om betere beslissingen te nemen en meer zelfvertrouwen te hebben in je rol als leider.

Wil jij je leiderschap echt aarden in jezelf? Dan is het Traject Innerlijk Leiderschap de ideale opstap in combinatie met loopbaanbegeleiding.


Aanmelden om een reactie achter te laten