Wat doet verbindend communiceren met je lichaam
en hoe verschilt dat dan met 'je kwaad maken'?

Wat doet 'verbindend communiceren' met je lichaam?

Verbindend communiceren kan verschillende hormonale reacties in ons lichaam teweegbrengen die bijdragen aan een gevoel van verbondenheid en welzijn.

Wanneer we verbindend communiceren, bijvoorbeeld door te luisteren naar de ander en ons eigen standpunt duidelijk te maken zonder te oordelen, kan dit leiden tot de afgifte van oxytocine bij beide de spreker en de luisteraar. Dit hormoon wordt ook wel het "knuffelhormoon" genoemd en speelt een rol bij het creëren van gevoelens van vertrouwen, verbondenheid en empathie.

Oxytocine heeft ook fysieke voordelen, zoals het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van stress en angst. Het helpt ook bij het verbeteren van onze cognitieve prestaties en het versterken van ons immuunsysteem.

Verbindend communiceren bevordert ook de afgifte van dopamine, een ander hormoon dat gevoelens van plezier, beloning en motivatie bevordert. Dit helpt ons om meer betrokken te zijn bij het gesprek en ons gemotiveerd te voelen om samen te werken en oplossingen te vinden.

Ook het parasympatisch stelsel floreert in deze omstandigheden. Het parasympatisch stelsel staat in voor het herstel en her-opladen van de batterijen bij middel van regulering van de verteringsprocessen in de maag en het darmstelsel. Het krijgt nu alle ruimte om dit te doen. Heel goed dus voor het metabolisme: de spijsvertering, opname van voedingsstoffen in het bloed  en de vlotte verwijdering van afvalstoffen.

Kortom, 'verbindend communiceren' bewerkstelligt niet alleen harmonieuze omgang: het zorgt via verschillende hormonale reacties voor 'welgevoelen' en onrechtstreeks voor herstel.


En wat doet 'je kwaad maken' met je lichaam/hormonen?

Dat is iets heel anders! Als je kwaad wordt, reageert je lichaam met een verhoogde activiteit van het sympathische zenuwstelsel. Dit leidt tot een toename van de afgifte van hormonen zoals adrenaline en noradrenaline, die helpen bij het voorbereiden van ons lichaam op een "vecht-of-vlucht-bevries"-reactie.

Adrenaline en noradrenaline zorgen voor een verhoging van de hartslag, bloeddruk en ademhalingssnelheid. Hierdoor wordt er meer zuurstof en glucose naar de spieren gepompt om ons voor te bereiden op actie. Diezelfde zuurstof en glucose is dus niet langer beschikbaar voor het parasympatisch stelsel: daar gaat onze spijsvertering!

Bovendien stimuleert kwaadheid ook de afgifte van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de energie en het metabolisme in ons lichaam en het helpt bij het omgaan met stress. Echter, als de cortisolspiegels langdurig verhoogd blijven, kan dit leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid, zoals verminderde immuniteit, verhoogde bloeddruk en problemen met de stofwisseling. Ook de hersenwerking lijdt hieronder. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het hersenvlies erdoor beschadigd wordt. Daardoor krijgen mensen last van bvb geheugenverlies en mindere focus en concentratie.

Kortom, kwaad worden kan leiden tot een verhoogde activiteit van het sympathische zenuwstelsel en de afgifte van hormonen zoals adrenaline, noradrenaline en cortisol, die ons voorbereiden op actie en ons helpen om te gaan met stress. Maar als deze reacties te lang aanhouden, kunnen ze nadelige gevolgen hebben voor onze gezondheid en ons welzijn.

Verbindend Communiceren

Leer communiceren in harmonie en vanuit authenticiteit

In de communicatie met anderen kunnen we het dus missen 'als koude pap' als we willen verbindend communiceren. Het wordt moeilijker om contact te houden, met aandacht te luisteren, interesse te tonen. De neerwaartse spiraal is ingezet en is maar moeilijk te stoppen: het grote gelijk wordt bedacht en gevonden. 'Als je een stok zoekt om mee te slaan dan vind je die ook.'

Het omgekeerde is evenzeer waar! Slaag je erin de verbinding in stand te houden met de ander dan ga je die ander ook geen angst aanjagen en kan die beter blijven functioneren. Die voelt zich begrepen en dat zet een opwaartse spiraal in gang zoals die hierboven beschreven is.  Dus als jij goed communiceert wordt het ook makkelijker voor de ander om dat ook te doen.

Dat is precies ook wat we leren in 'Assertief en Verbindend Communiceren'.

Moest je op zoek zijn naar loopbaanbegeleiding, neem dan zeker eens een kijkje op onze pagina van de loopbaanbegeleiding of de loopbaancheques.

Interesse of vragen rond Assertief en Verbindend Communiceren? Contacteer ons.

Bedankt voor je bericht

Ons team zal je zo snel mogelijk contacteren.

Aanmelden om een reactie achter te laten